Sosialiseringsworkshop!

Helgen 14-15 januar så hadde Bardu Hund besøk av Marita og Marie fra Hundevis i Tromsø. Tema for denne helgen var hundens språk, lek (hva er bra eller dårlig lek?), sosialisering og samhandling, hvordan egenskaper hos ulike hunderaser spiller inn i lek og samvær med andre hunder med mer. Vi såg på flere videoer om språk, lek og samhandling mellom hunder, diskuterte i grupper og observerte de hundene som var med på kurset. Veldig interessant helg! 🙂

Hundene som deltog på kurset fikk gjennomgå litt forskjellige øvelser. Det å bære vare ute sammen med mange andre hunder, uten at det skal skje noe å man bare skal stå der, er vanskelig for mange hunder 🙂 Etter å ha observert hundene i grupp, så var det dags å observere hva som skjedde ved møter. Hundene fikk da møtes 2 og 2, først i bånd hvor de ikke fikk hilse, uten bare sku passere. Så med hilsing i bånd (slakke liner for å ikke hindre språk), hvor vi observerte hva de gjorde, og diskuterte hvis vi trudde at disse hundene kunne ha glede av å leke sammen, og eventuelt hvem som da ble sluppet fri (i tilfelle ikke begge kunne slippes i en gang). Vi så mye flott språk på hundene; noen litt forsiktig, noen ivrig, noen litt utilpass med enkelte hunder, noen litt redd, noen stor og med mye fysisk kontakt i leken, mange leke invitasjoner mellom hundene, flere hunder som ‘handikappet’ seg selv for tilpasse seg den andre hundens størrelse og fart i leken og noen som var veldig tydelige i sitt språk for å roe ned den andre hunden litt (for eksempel ved å snu hodet bort, snu siden til eller rett og slett gå bort når det ble litt for voldsomt). Felles for de fleste var at de var veldig ivrige i bånd, sleit å dro for å komme frem til den andre hunden, men vel fremme i hilsingen så ble det veldig fort stille, pent å forsiktig. Fint språk, hvor de respekterte den andre hunden. Noen hunder var litt vel ivrige under lek, slik at disse måtte vi hjelpe til å begrense litt. Både for den litt vel ivrige hunden sin del (som ikke skal øve seg i å bli en bøllete hund) og for den andre hunden sin del, slik at den fikk mulighet til å trekke seg litt vekk når den trengte en liten pause 🙂

Det ble tatt en god del bilder av hundene i helgen, og noen av dere kan dere se her 🙂

Leave a Reply